За нас

Уважаеми посетители на нашия сайт,
щастлива съм да Ви приветствам при нас!

Лазерен и дерматологичен център за естетична медицина „Пандерма” има в актива си повече от 20 години практика и натрупан клиничен опит в лечението на кожни проблеми с негативен козметичен ефект за пациентите. Гордеем се със своите успехи в прилагането на комплексни програми с модерни методи за подмладяване и поддръжка на лицето и тялото, възвръщане на тонуса и блясъка на кожата след прекарана болест или дълъг период на стрес, трайно отстраняване на окосмяване във всички зони по тялото и лицето.

В нашия Релакс център „Пандерма” успешно прилагаме неоперативни методи за отстраняване на мастни натрупвания и целулит. Имаме специално изработена програма за редуциране на теглото и възвръщане на естествените форми на тялото, в която съчетахме модерни процедури, комплекс от физически упражнения и специален режим за здравословно хранене. За възстановяване и тонизиране на тялото и виталността, имаме богата листа от различни видове масажи, които препоръчваме с индивидуален подход към всеки пациент и прилагаме с доказан ефект.

Всеки от нашите специалисти има нужната квалификация и сертификати за работа с апаратите за процедури в центровете на „Пандерма”. Самите апарати са от най-реномираните световни марки, специално подбрани по показатели за надежност, качество и безопасност на действията им. Работим със системите на производители като SILHOUET-TONE® , ELLIPSE A/S, Alma Lasers™, Thermamedic®. Подробно описание на апаратите, с които са оборудвани Център за естетична дерматология и Релакс център „Пандерма”, може да намерите тук - в темата „Апарати”.

В „Пандерма” стриктно спазваме принципа да се работи само с качествени продукти на доказали се световни производители. Така гарантираме на пациентите си максималния ефект, дълготрайността на извършената процедура и нейната безопасност за здравето им.

Заповядайте при нас! Ще обсъдим заедно Вашите нужди и желания за лечение и естетична поддръжка на лицето и тялото. Нашите специалисти са на Ваше разположение.

Бъдете здрави и красиви!
Д-р Мая Тачева
Основател на центрове „Пандерма"

Д-р Вилия Деспотова, специалист дерматолог

Често срещаният ефект от процеса на стареене, който може да замъгли иначе свежо изглеждащото лице, е образуването на тъмни кръгове и хлътнатини под очите. Те създават впечатление, че човекът е уморен и стресиран, дори и когато е добре отпочинал. Зоната около очите има различни степени на загуба на обем.

 • СТЕПЕН 1: Загуба на обем само под окото.
 • СТЕПЕН 2: Загуба на обем около цялото око.
 • СТЕПЕН 3: Загуба на обем близо до бузите, т. нар. „долина на сълзите“.

Важно! Когато говорим за стареене на кожата, възвръщането на обема е цел № 1. Загуба на обем може да се получи и в млада възраст при рязко намаляване на теглото.

Тъмните кръгове под очите са или генетично наследени, или се появяват с възрастта в резултат на тънката и деликатна кожа, през която прозират венозните кръвоносни съдове. Друга причина е натрупването на по-голямо количество на хемосидерин и забавен кръвен поток.

Миналата година на обучение, организирано от ALLERGAN, известният пластичен хирург д-р Херве Распалдо показа уникални техники с Juvederm® 2 ALLERGAN за запълване и придаване обем на тази така деликатна зона. Трябва пълнителят на обема /филърът/ да е с много гладка повърхност, така че като се инжектира в тази зона, да не се получи зърнеста повърхност. Разбира се, техниката на инжектиране е много специфична, защото ако зоната не се третира правилно, може да се получат отоци под очите. С филърите Juvederm® 2 много бързо постигам естествени резултати, а това търсят пациентите. Бързо, ефикасно и, ако може, тотално заличаване на проблема.

Важно! Процедурата е безболезнена, защото филърите се вкарват с много тънка игличка.

 • За тъмните кръгове под очите много добри резултати получавам с инжектиране на кръвна плазма. Месец след инжектирането на кръвна плазма кожата придобива блясък, тъмните кръгове значително изсветляват, а дребните бръчки напълно изчезват.
 • Мезотерапията с хиалуронова киселина, обогатена с витамини, аминокиселини и антиоксиданти също дава добри резултати, но ефектът се получава не от първата процедура, а от няколко последователни.
 • Инжектирането на серия от колагенови инжекции подобрява много бързо състоянието на кожата под очите.

Както виждате, обръщам вниманието ви само към инжекционните методи, защото когато става дума за загуба на обем, никакви процедури или кремове не могат да запълнят хлътнатините.

Какво трябва да знаете преди да се подложите на тези процедури?

Възможно е по време на процедурата да се получат кръвоизливчета, които изчезват за 7 дни. Затова в седмицата преди процедурата предписвам:

 • Да не се приема вътрешно аспирин.
 • Да не се приемат антикоагуланти. В противен случай процедурата не се извършва и това важи за всички манипулации, свързани с нарушаване целостта на кожата.
 • Да се приема хомеопатичното лекарство Арника Монтана 15СH – по 10 гранули под езика веднъж дневно.
 • Да се прилага върху проблемната зона крем, съдържащ витамин К, който стабилизира кръвоносните съдове.
 • Ако имате някакво важно събитие, на което трябва да изглеждате добре, направете си процедурата 20 дни преди това.

Когато искате да освежите зоната около очите, да премахнете напълно образувалите се фини бръчици през летния период или да под държате получения ефект, тогава идва ред на качествените кремове, не означава скъпи, на безиглената мезотерапия, криомезолифт, фототерапия – LED на SILHOUЕT-TONE®.

За пациенти с по-суха кожа препоръчвам биокремове без консерванти, с китова мас, бадемово масло, масло от гроздови семки или с арганово масло. В тази група са биокремовете на ПАНДЕРМА, разработени със съдействието на аптека „Орфей“.