За нас

Уважаеми посетители на нашия сайт,
щастлива съм да Ви приветствам при нас!

Лазерен и дерматологичен център за естетична медицина „Пандерма” има в актива си повече от 20 години практика и натрупан клиничен опит в лечението на кожни проблеми с негативен козметичен ефект за пациентите. Гордеем се със своите успехи в прилагането на комплексни програми с модерни методи за подмладяване и поддръжка на лицето и тялото, възвръщане на тонуса и блясъка на кожата след прекарана болест или дълъг период на стрес, трайно отстраняване на окосмяване във всички зони по тялото и лицето.

В нашия Релакс център „Пандерма” успешно прилагаме неоперативни методи за отстраняване на мастни натрупвания и целулит. Имаме специално изработена програма за редуциране на теглото и възвръщане на естествените форми на тялото, в която съчетахме модерни процедури, комплекс от физически упражнения и специален режим за здравословно хранене. За възстановяване и тонизиране на тялото и виталността, имаме богата листа от различни видове масажи, които препоръчваме с индивидуален подход към всеки пациент и прилагаме с доказан ефект.

Всеки от нашите специалисти има нужната квалификация и сертификати за работа с апаратите за процедури в центровете на „Пандерма”. Самите апарати са от най-реномираните световни марки, специално подбрани по показатели за надежност, качество и безопасност на действията им. Работим със системите на производители като SILHOUET-TONE® , ELLIPSE A/S, Alma Lasers™, Thermamedic®. Подробно описание на апаратите, с които са оборудвани Център за естетична дерматология и Релакс център „Пандерма”, може да намерите тук - в темата „Апарати”.

В „Пандерма” стриктно спазваме принципа да се работи само с качествени продукти на доказали се световни производители. Така гарантираме на пациентите си максималния ефект, дълготрайността на извършената процедура и нейната безопасност за здравето им.

Заповядайте при нас! Ще обсъдим заедно Вашите нужди и желания за лечение и естетична поддръжка на лицето и тялото. Нашите специалисти са на Ваше разположение.

Бъдете здрави и красиви!
Д-р Мая Тачева
Основател на центрове „Пандерма"

Подходящи за всички зони по тялото Ви

Космите създават проблеми на значителна част от съвременните хора. Всички познати методи за трайно премахване на окосмяването целят разрушаване на космения фоликул чез силното му загряване.

Най-старият познат и действащ метод е „електроигла”. Прилага се все по-рядко, но е единственият за трайно премахване на светли и бели косми. В момента най-успешният метод за радикално премахване на нежеланото окосмяване е лазерната и фото-епилацията. Базира се на механизма на фотоселективната термолиза. В същността си, лазерната епилация и фотоепилацията са един метод и резултатите от него зависят от качеството на използвания апарат, а не от това дали е „лазер” или „фото”. Лазерното лъчение и светлинното лъчение със строго определен спектрален диапазон се поглъщат от пигментното вещество меланин в космите. Пигментът поема светлината, превръща я в топлина и получената висока температура уврежда космения фоликул. Ако фоликулът бъде унищожен 100%, на съответното място косъм повече не расте.

Намаляването на окосмяването е дългосрочен процес, а не еднократна процедура.

Това се дължи на два факта:

 • Растежът на космите преминава през три фази: Anagen-активна фаза на растеж, Catagen-фаза на изсъхване на космения фоликул и Telogen-фаза на покой.
 • Космите не растат едновременно. Във всеки момент върху даден окосмен участък само малка част от космите имат развити фоликули в активна фаза и точно те са реалната цел на облъчването. За останалите косми, които са в другите фази, процедурата няма траен ефект. Ето защо при обезкосмяването се правят по няколко процедури във всяка зона, определена за третиране. При част от пациентите не е възможно 100% завинаги унищожаване на космите в даден участък. След определен брой процедури, различен за всеки човек и зона по тялото, се постига голямо и трайно разреждане на космите. Остават единични фини косъмчета като мъх. След всяка процедура се наблюдават няколко ефекта: процент разреждане, забавяне на растежа, изтъняване на космите. Проблемът с подкожните косми и появяващите се на тези места пъпки се решава още след първите 1 – 2 процедури. Съпътстващо цялостно се подобрява състоянието на кожата в обработвания участък. Ако е имало хиперпигментни петна, те изсветляват или напълно се заличават. Това е възможно, само ако процедурите се извършват със специален комбиниран накрайник за фотоепилация. Ефектът от третирането е комплексен и се изразява в постепенно редуциране на окосмяването след всяка процедура. Космите изтъняват, изсветляват и забавят растежа си. След няколко процедури се постига от 50 до 70 % постоянно разреждане на окосмяването в третираната зона, като това което остава да расте е фин мъх.

Лазерна епилация

Какво представлява лазерната епилация?

Лазерната епилация е метод за трайно премахване на нежелано окосмяване на основата на селективна фототермолиза. Използва се монохроматична светлина, която се поглъща от меланина, съдържащ се в косъма. Косменият фоликул /луковица/ се загрява и високата температура от 60-70 градуса, го унищожава. За качествената лазерна епилация са важни 2 фактора:

 • Видът на лазера. От 4-те вида лазери, които са подходящи за обезкосмяване - александритов, рубинов, Nd-Yag и диоден, клиничната практика определя диодния лазер като най-успешен и безопасен.
 • Достатъчна мощност и възможност за настройка поотделно на енергия и дължина на импулс.

Фотоепилация

Какво представлява фотоепилацията?

Метод за трайно премахване на нежелано окосмяване, базиран на селективната фототермолиза. Използва се интензивна пулсираща светлина – IPL със строго определен широк спектрален диапазон от 600- 950 нм. Фотоепилацията атакува всички косми, независимо от тяхната дълбочина. Светлината се поглъща от меланина, съдържащ се в косъма, загрява космения фоликул /луковица/ и високата температура от 60-70 градуса, го унищожава. За ефективното увреждане на луковиците са необходими 2 фактора:

 • Наличие на косми, подходящи за третиране.
 • Достатъчно мощен източник на IPL – интензивна пулсираща светлина със строго фиксирани спектрални граници от 600 до 950 нм.
Как се извършва обезкосмяването?

Косъмът играе роля на проводник на светлинната енергия до фоликула и затова 2 - 3 седмици преди епилацията космите не бива да бъдат изскубвани – може само да се подкъсят или отстранят с крем-депилатоар. В случаите, когато това изискване е невъзможно да бъде спазено, или при много бърз космен растеж, ние предлагаме абонаментен вариант на посещения и индивидуална схема на манипулациите.

При процедурата окосмената зона на тялото се облъчва със съответен накрайник на апарат за лазерна или за фотоепилация. В Център за естетична дерматология „Пандерма”, лазерната епилация се прави с най-качественият диоден апарат LIGHT SHEER - ненадминат по своите характеристики. Фотоепилацията се прави с професионалнен апарат I2PL система Ellipse FLEX PPT. Датската ELLIPSE A/S е един от основателите на IPL-технологията и първият производител в Европа на апарати за фотоепилация. Има повече от 15 годишен опит с доказани клинични резултати за висока ефективност и максимална безопасност. С тези апарати работят най-престижните дерматологични клиники в Европа.

Продължителност на процедурата

Големината на апликатора за фотоепилация на системите Ellipse позволява обработването на големи зони възможно най-бързо:

 • горна устна + брада - 5 мин.
 • ръце - 15 мин.
 • бикини - 5 мин.
 • крака - 30 мин.

Процедурата не е болезнена. На места се усеща леко парване за части от секундата. След манипулацията е нормално в третирания участък да се усеща леко затопляне и може да се появи зачервяване, което изчезва до няколко часа.

Колко процедури са необходими?

Броят на процедурите при всеки пациент е различен, защото зависи от индивидуални фактори като цвят на космите, цвят на кожата, хормонален дисбаланс, зона на тялото, както и от лична преценка кога третираната зона вече е достатъчно обезкосмена. Някои пациенти спират процедурите при 80% – 90% разреждане на космите, а други продължават да идват 1 – 2 пъти в годината на поддръжка . Нормата показва, че за постигане на 70% – 90% разреждане на космите, са необходими средно от 5 до 10 процедури с интервал между тях от 3 до 8 седмици. Най-трудно и бавно се повлияват зоната около устните и брадичката. При наличие на хормонален дисбаланс и прием на стимулиращи хормонални медикаменти, броят на нужните процедури не може да бъде предварително определен. Стандартно на третирането се повлияват тъмните косми върху не много пигментирана кожа.

Възможни странични ефекти

Хиперпигментни, по-тъмни петна могат да се получат на мястото на зачервените участъци, ако те не се предпазват от облъчване в солариум или при излагане на слънце за повече от 15 минути. При по-тъмни кожи може да се получат хипопигментни, по-светли петна.

Грижи за обработената зона

Ако след лазерна и фотоепилация третираният участък е зачервен, той не бива да се излага на слънце или солариум. Рискът е от хиперпигментация. Под излагане на слънце се разбира директно облъчване по-дълго от 15 минути. Ограничението важи, докато мястото е зачервено. Третираната зона не трябва да се мие с гореща вода и сапун. Не е желателно посещението на сауна или парна баня. Ограничението важи до 24 часа след лазерна и фотоепилация. Не трябва да се прилагат каквито и да е пилингови процедури и да се използват пилинг-кремове. Ограничението важи, докато мястото е зачервено.

Противопоказания

Процедура за обезкосмяване не се извършва при раздразнена, възпалена и разранена кожа. Лазерна и фотоепилация не се извършва при бременност.

Важни особености

Лазерната и фотоепилацията не е универсален метод. Той е подходящ и ефективен за светла кожа с тъмни косми. Тъй като „тъмно” и „светло” са общи понятия, в около 30% от случаите е трудно да се прецени „на око” дали лазерната или фотоепилацията ще бъде ефективна. По тази причина на пациента се прави тест, като се третира малък окосмен участък от тялото му. Ако половината или повече от космите не се повлияват, се смята, че този метод не е ефективен за конкретния случай.

При наличие на тен вследствие на УВ-облъчване след море или солариум и при кожа с фототип ІV, V и VІ, има риск от изгаряне и хипопигментация. За да се сведе до минимум този риск, 1 ден преди процедурата трябва да се направи тест. По правило не се препоръчва лазерна и фотоепилация най-малко 1 месец след море или солариум, но за любителите на силния тен това ограничение може да отпадне благодарение на една технологична новост. В България, в Център за естетична дерматология "Пандерма", има уникален накрайник за тъмни кожи - HR-D, разработен от ELLIPSE A/S. С него без риск може да се прави епилация веднага след море или солариум, също така на мулати и чернокожи.

Цени за лазерна епилация и фотоепилация

На лице

процедура цена
 • Горна устна

20.00 лв.

 • Вежди

30.00 лв.

 • Брада малка зона

30.00 лв.

 • Брада голяма зона

60.00 лв.

 • Бузи

80.00 лв.

 • Скули

30.00 лв.

 • Бакенбарди

50.00 лв.

 • Уши

40.00 лв.

 • Цяло лице: горна устна, брада, бузи, скули и бакенбарди

20.00 лв./зона

 • Единични косми

6.00 лв./имп.


На шия и деколте

процедура цена
 • Врат

от 50.00 до 80.00 лв.

 • Шия

50.00 лв.

 • Единични косми)

6.00 лв./имп.


На тяло

процедура цена
 • Ареоли

30.00 лв.

 • Гърди - мъже (1,50 лв./имп.)

от 200.00 до 400.00 лв.

 • Корем - мъже (1,50 лв./имп.)

от 200.00 до 400.00 лв.

 • Гръб - мъже (1,50 лв./имп.)

от 500.00 до 600.00 лв.

 • Линия корем - жени

60.00 лв.

 • Бикини

60.00 лв.

 • Пълен интим

120.00 лв.

 • Перианална област

50.00 лв.

 • Седалище (1,50 лв./имп.)

от 100.00 до 350.00 лв.

 • Бедра – жени (1,50 лв./имп.)

от 220.00 до 500.00 лв.

 • Бедра – мъже (1,50 лв./имп.)

от 400.00 до 700.00 лв.

 • Подбедрици - жени (1,50 лв./имп.)

от 150.00 до 250.00 лв.

 • Подбедрици – мъже (1,50 лв./имп.)

от 400.00 до 650.00 лв.

 • Подмишници - жени

60.00 лв.

 • Подмишници - мъже

80.00 лв.

 • Ръце - жени (1,50 лв./имп.)

от 300.00 до 350.00 лв.

 • Ръце - мъже (1,50 лв./имп.)

от 300.00 до 500.00 лв.

 • Единични косми

6.00 лв./имп.


 • Цените са за 1 процедура.
 • Цените за големите зони - с цена на импулс, са ориентировъчни и варират според площта на третираната зона.
 • Точно определяне на цената за големи зони е възможно само след безплатна консултация и измерване.
 • Желателно е извършването на тест - по преценка на оператора, задължително, най-малко 24 часа преди процедура.