Изсветляване на тъмни кръгове под очите

Д-р Мая Тачева

Тъмните кръгове и торбичките под очите, както популярно наричаме изпъкналия долен клепач на фона на общото хлътване в зоната под очите, отдавна не са запазена болка за хората в зряла възраст. Все повече млади жени и мъже влизат в кабинетите на дерматолозите с въпроса: „Как да спася лицето си от загрозяване?”

Наистина, негативните промени в зоната на очите поставят неестетичен отпечатък на цялото лице и създават впечатление за умора, досада и състояние на стрес. Клинично установено е, че по-голямата част от хората страдат от загуба на мастна тъкан под очите, което причинява прогресивното хлътване на тази зона. Деформацията създава по-уморени и състарен вид на лицето.

Регистрират се различни степени на загуба на обем:

 • СТЕПЕН 1: Загуба на обем само под окото.
 • СТЕПЕН 2: Загуба на обем около цялото око.
 • СТЕПЕН 3: Загуба на обем близо до бузите, т. нар. „долина на сълзите“.

Важно! Загуба на обем може да се получи и при рязко намаляване на теглото, независимо от възрастта. Когато говорим за стареене на кожата, възвръщането на обема е цел № 1.

Преди години проблемът с тъмните кръгове и торбичките под очите имаше едно единствено ефективно решение - хирургична корекция. За щастие модерната естетична дерматология сега предлага свои ефективни решения за отстраняване на пораженията в зоната на очите и тя е неинвазивната и безопасна алтернатива на хирургичната блефаропластика. Но преди да насочим вниманието си към избор на метод за премахване на тъмните кръгове и торбичките, е нужно да установим спецификата им в конкретния случай и причината за появяването им на лицето. Това е първата цел на дерматолога, който тества околоочната подутина, за да установи какви са натрупванията в тази фина зона - водни или мастни. Тъмното оцветяване на кръговете под очите също има индивидуални специфики. При някои хора то се получава от засилен синтез на меланин, а при други - от по-повърхностното разположение на кръвоносните съдове или защото кожата около очите им е прекалено тънка. Тези специфики се свързват с причините, които са предизвикали появата на деформациите в околоочната зона и на базата на общо заключение дерматологът може да определи методите за комплексното отстраняване на проблема, който много често не е само естетичен. Подходът не изключва „бабините лекове” – напротив, прави ги по-полезни, защото от многото възможности се избират най-подходящите за конкретния случай. За съжаление, те не могат кардинално да решат проблема ни, но затова пък са важна част от домашната поддръжка на кожата.

Причините за появата на торбичките и тъмните кръгове около очите

По правило основната причина е загубата на еластичността на кожата и отпускане на мускулите с възрастта. Но...възрастта постоянно „се подмладява” благодарение на фактори, провокирани от модерния ни начин на живот. При повечето хора, всяко нарушаване на установения, полезен за тях, стереотип на живот поставя негативен отпечатък върху кожата около очите. В тази зона на лицето кожата е много тънка и нежна. В нея преминават множество кръвоносни и лимфни съдове, а подкожна мастна тъкан практически липсва. Това я прави много уязвима от негативните влияния на безсънна или тежка нощ, прекаляване с алкохол и цигари, продължителен период на стрес, продължително четене, дълга работа на компютър при слаба светлина. При този тип натоварвания се появяват и оплаквания от главоболие, трудно концентриране на вниманието и фокусиране на погледа. Първата помощ е задължителната почивка, която дава възможност на организма да се възстанови. Американски учени са установили, че за всеки час пред компютъра са необходими 15 минути почивка, а по време на работа е препоръчително от време на време да отмествате погледа си от монитора и да го насочвате към по-далечни обекти. Обърнете внимание и на осветлението в помещението, което не бива да натоварва очите ви.Това са относително кратките ударни вълни, които трябва да неутрализираме, но има една група още по-сериозни фактори за появата на проблема ни, на които трябва да обърнем специално внимание:

Наследственост

Синьо-черното или кафеникаво оцветяване на кожата под очите обикновено е генетично заложено. Умората само подсилва тъмните кръгове, които са наследствена семейна черта. Това е честа причина и за появата на торбичките под очите – разгледайте старите си семейни албуми и ще видите торбичките си в същата форма и размер върху лицата на своите родственици. Гените са отговорни за това. Решението е в консултацията с дерматолог. Съвременната естетична медицина има методи за лечение и на наследствените недостатъци по кожата.

Възраст

Кожата около очите е по-тънка и нееластична в сравнение с кожата в другите части на лицето. С напредването на възрастта тя изтънява още повече, отпуска се и това неизбежно води до появата на торбички. Другият утежняващ фактор е закономерното забавяне на метаболизма с напредването на възрастта. То причинява събирането на вода в зоната под очите, от която организмът вече не може да се освободи по естествен път. Резултатът от това е видимото подпухване под очите – за жалост постоянно след 40 годишна възраст, а понякога и преди това. От тези неестетични издайници на възрастта може да се отървете, ако си помогнете с динамичен ритъм на живот с балансирано хранително меню, богато на фибри и полезни вещества, съчетано с редовна физическа активност. Това ще подкрепи организма ви за освобождаването му от излишната течност и ще подобри циркулацията на кръвта. Качественият и достатъчен сън също не бива да се пренебрегва. Хроничното недоспиване придава на лицето блед нездрав цвят, а кръвоносните съдове стават по-забележими.

Склонна към пигментации и тънка кожа

Наследствена или придобита, проблемната кожа, склонна към пигментация, също е причина за появата на тъмни кръгове под очите. Излагането й на слънце увеличава производството на меланин, а с напредването на възрастта мастните натрупвания и колагенът се изчерпват. Кожата изтънява, става по-прозрачна и мрежата от кръвоносни съдове под очите оцветява зоната в синьо-червен цвят - ефектът на тъмните кръгове. Ултравиолетовите лъчи от своя страна ускоряват процеса на стареене и изтъняване на кожата около очите. При някои хора тъмните кръгове се дължат на комбинацията от тези две причини.

Алергии

Когато говорим за продължителни оплаквания с неизяснена причина, почти винаги стигаме до алергия. Ако тъмните кръгове или торбичките по очите ви са постоянни, може да имате неоткрити алергии - непоносимост на организма към различни вещества в околната среда, които вдишваме, приемаме с храната и с медикаменти, или влизаме в досег с тях чрез използването на козметика и предмети в бита. В този случай се обърнете за помощ към дерматолог. Бъдете внимателни с нови кремове, парфюми, боя за коса и други продукти. Тествайте продукта преди да го използвате, за да не поставите организма си на изпитание. Алергията е честа причина за обезцветяването на кожата около очите. Тъмните кръгове може да са т. нар. Алергични оцветявания. Алергията предизвиква в тялото освобождаването на хистамин, което може да провокира появата на торбички под очите. За да се установи дали деформацията в зоната на очите е сигнал за негативна реакция на тялото срещу външен дразнител, се прави тест за алергии. Сезонните непоносимости, като сенната хрема, се лекуват ефективно с лекарства. За други алергии най-добрият начин на лечение е самото избягване на причинителите. Хората с такива проблеми често страдат от недостиг фолиева киселина и витамините В6 и В12. Затова пиенето на витамини също може до някаква степен да помогне. Хранителните алергии също са честа причина за подпухването в зоната около очите. В този случай е подходящо въвеждането на балансирана хранителна диета с прием на повече витамини C, E и K, плодове, зеле, спанак и други зеленолистни зеленчуци и обилно количество вода.

Здравословни проблеми

Ако нямате наследственост, алергия или вредни навици, спите по 8 часа на денонощие, храните се пълноценно и почивате добре, а кръговете и торбичките под очите ви си стоят все там, потърсете причини свързани със здравословни проблеми. Появата на деформации в зоната на очите може да е сигнал за заболявания на бъбреците или на сърдечно-съдовата система. Отоците под очите могат да са резултат от заболяване на щитовидната жлеза. Причината може да се крие и в хормонален дисбаланс преди цикъл, в менопауза или друг проблем, диагностициран от лекар ендокринолог. Не е изключено торбичките под очите да сигнализират за натрупани токсини в тялото ви, с които черният дроб не успява да се справи. Недостигът на желязо и обезводняването усложняват проблема. Консултирайте се с лекар. Под негово наблюдение направете детоксикация на организма. При нарушения в обмяната на течностите в организма, кръвоносните съдове се изпълват с кръв и се разширяват. Намалете приема на сол – ако тя е в излишък, организмът не може да се освободи от ненужната му вода и я складира в зоната под очите. Запушени синуси и нос също може да доведат до тъмни кръгове под очите, защото вените между носа и очите са по-тъмни и разширени. А може да е и запушен слъзен канал? Най-ефективният начин за отстраняване на проблемите е паралелното лекуване на причината и следствието от тях.

Системни нарушения

Да наречем така неразумното си отношение към своето тяло, продиктувано от аргумента „Хубаво ми е да правя това”, като той почти винаги побеждава в битката с разума: обилно и неправилно хранене с прекалено пикантни или очебийно нездравословни храни, прекаляване с алкохол и кофеинови напитки, пушене на цигари, липса на физическа актвност и прекомерно излагане на слънце. Силните слънчеви лъчи утежняват проблема, тъй като разрушават колагена и еластина в кожата и така нарушават способността й да се прибере, след като е била разтегната. Носете слънчеви очила с UV защита - особено задължително е на ски в планината.

Методите на естетичната дерматология

Лечението на торбичките и тъмните кръгове под очите не си заслужава да се прави по метода на самолечението „Проба – грешка”. Ще ви вземе време и може да ви донесе огорчения. След като дерматологът е изяснил спецификата на проблема и причините за появата му, той ще предложи и най-добрият за вас метод на лечение. Модерната естетична дерматология разполага с няколко основни неинвазивни подхода за отстраняване на деформациите в зоната на очите:

Инжекционни методи

Иглена мезотерапия - прилага се срещу отпускане на млада и зряла кожа, суха или дехидратирана кожа, за лекуване на жълти образувания по горния и долния клепач, хлътвания в зоната на очите, като алтернатива на Ботокс. Мезотерапията с Juvederm® HYDRATE – ALLERGAN 13,5 мг/мл – хиалуронова киселина с висока концентрация, постигат невероятни резултати, бърз ефект и дълбока хидратация на кожата. Може да се инжектира в цялата околоочна зона без опасност от образуване на отоци. Важно е да се знае, че ефектът се получава от няколко последователни процедури.

Инжектиране на филър – уникален неинвазивен и безопасен метод. В проблемните точки се инжектира филър Juvederm® 2 – Allergan (0.6 ml, с лидокаин), за да се изравни равнината под окото и да се повдигне кожата. Така се изпълва хлътнатината между бузата и клепача. Малки количества пълнител се поставят в точните места за попълване на хлътналите участъци и корекция на контурите под очите. Запълването на вдлъбнатините премахва сенките под очите и елиминира изпъкналия долен клепач - торбичките. След процедурата има случаи на леки синини или отоци, които преминават за няколко дни. Резултатите са много добри и с трайност около година. Този метод позволява да се правят корекции в хода на времето и лицето да се поддържа в естествен вид. Плазма терапия - в проблемната зона се инжектира собствена кръвна плазма за изсветляване на тъмните кръгове под очите и отстраняване на торбичките. Новият революционен метод на плазма-терапията навлиза мощно в естетичната дерматология за лечение на доскоро неотстраними дефекти на кожата като наследствената предразположеност към образуване на тъмни кръгове и торбички под очите. Това е единственият метод, който води до изграждане на нова, здрава, плътна и изцяло подмладена тъкан. Клетките на кожата нормализират метаболизма и функциите си. Процедурата се извършва в лекарски кабинет от обучен и сертифициран лекар, има три стъпки и отнема около 20–30 минути. Месец след инжектирането на кръвната плазма, кожата придобива блясък, тъмните кръгове значително изсветляват, а дребните бръчки и торбичките изчезват.

Какво трябва да знаете преди да се подложите на инжекционна процедура?

Възможно е по време на процедурата да се получат кръвоизливчета, които изчезват за 7 дни. Затова в седмицата преди процедурата предписвам:

 • Да не се приема вътрешно аспирин.
 • Да не се приемат антикоагуланти. В противен случай процедурата не се извършва и това важи за всички манипулации, свързани с нарушаване цялостта на кожата.
 • Да се приема хомеопатичното лекарство Арника Монтана 15СH – по 10 гранули под езика веднъж дневно.
 • Върху проблемната зона да се прилага крем с витамин К, който стабилизира кръвоносните съдове.
 • Ако имате някакво важно събитие, на което трябва да изглеждате добре, направете си процедурата 20 дни преди това.

Апаратни терапии

Безиглена мезотерапия - възвръща тонуса и блясъка на уморената кожа. Идеален подход срещу тъмни кръгове и торбички под очите.Избледнява пигментацията, защото подобрява метаболизма на клетките чрез вкарването на биологично активни вещества в кожата. Методът съчетава в едно цяло крио-мезотерапия и криопластика. Процедурата е ефективна и много приятна. Няма никакви странични реакции. Веднага след нея кожата е гладка, стегната и бляскава. Броят и честотата на процедурите се определят от лекаря, индивидуално за всеки пациент според конкретните му нужди.

Радиочестотна терапия - стяга отпусната кожа и подмладява лицето. Използва се за образуване на нов свеж колаген в кожата, който може да намали торбичките под очите. Чрез генериране на топлина в дълбоките слоеве на кожата, се получава свиване на съединителната тъкан и елиминиране на ненужната вода от клетките. Процесът се контролира, като на всеки 30 секунди температурата на повърхността на кожата се измерва с лазерен термометър и се поддържа в границите 39 – 43 градуса по Целзий. Субективно се усеща като леко затопляне и в никакъв случай не се получава изгаряне. Механизмът на действие на молекулно ниво се реализира с апарата AccentXL® – Alma Lasers™ - система с 2 накрайника: УНИПОЛЯРЕН /патентована технология/ и БИПОЛЯРЕН.

Фотодинамично подмладяване – прилага се при торбички под очите и като превантивна мярка при увиснал горен клепач. В напреднали случаи няма ефект. То е безспорен хит в естетичната медицина - брилянтна идея за съчетаване на светлината с фото спрей, съдържащ 0.5% амино- левулинова киселина /ALA/, патент на Датското дерматологично дружество. Активният компонент в Intense of Ellipse® PHOTO SPRAY е капсулиран липозом с цел бързо и дълбоко проникване в кожата. Това е единствената процедура, с която се доближаваме толкова близо до зоната на окото като напълно безопасно и ефикасно третираме в нея торбичките под очите и повдигаме видимо горния клепач. Ето защо прилагаме тази процедура и при пациенти, които се страхуват от Ботокс. Фотодинамичното подмладяване е по-безопасно и по-мощно от класическото фотоподмладяване, защото използва ниска енергия, повторена многократно. Няма опасност от болка, зачервяване и изгаряне. Мощната стимулация на нов и свеж колаген подобрява видимо и категорично текстурата на кожата още след първата процедура. Максималният ефект се вижда един месец след третата процедура и се задържа 1 година.

LED подмладяване - новата светлинна мания действа ефективно за намаляване на тъмните кръгове и торбичките под очите. Процедурата се извършва с апарат SOLI-TONE® - най-новата мултифункционална ненараняваща тъканите фотодиодна система, излъчваща LED. Тя има два компонента – LumiFacial® и LumiLift®. LumiLift® е система, съчетаваща фотодиодна светлина, токове с висока честота и мощни ултразвукови трептения, които достигат до трите нива на кожата и им въздействат по своеобразен начин, като това се проявява във видимо подмладяване и изсветляване тена на кожата, повдигане и тонизиране на мускулите. Коктейл от витамини, хиалуронова киселина и други биологично активни вещества директно се вкарват в дермата чрез програма за третиране на околоочната зона. Постигат се отлични резултати за намаляване на тъмните кръгове и торбичките под очите. След манипулацията кожата не е болезнена и зачервена.

Препоръчана козметика

На пациенти с по-суха кожа препоръчвам биокремове без консерванти, с китова мас, бадемово масло, масло от гроздови семки или с арганово масло. За тях са подходящи и специално разработените биокремове за пациентите на дерматологичните центрове. В момента на пазара има изобилие от продукти за околоочен контур – кремове, серуми, гел и тоник. Съветът ми е да залагате на качествените марки, които са показали безспорни успехи в поддържането на деликатната кожа около очите.

Какво можем да направим у дома?

Всички знаем много естествени начини и средства за борба с този проблем: тънки резени краставица, тампон, напоен с картофен сок, смачкани листа от мента, коктейл от доматен и лимонов сок, рициново масло, оставено за цяла нощ върху кожата, охладени пакетчета чай, кубчета лед, охладена лъжица, притисната с изпъкналата част към клепача на окото, докато се стопли – има изобилие от средства, но кое е подходящото за вас като поддържаща домашна терапия? Най-добре това ще прецени вашият дерматолог.

Опитайте

Всяка сутрин да будите очите си с гимнастика. Да, утринна гимнастика. Деликатната красота също има нужда да бъде събудена. Комплексът от упражнения за стягане на околоочния контур и избистряне на погледа включва стискане, мигане, въртене на очите нагоре и надолу. Но без излишна сила и напрежение, за да не се получи негативен ефект. Това е добра профилактика срещу отпускане на мускулатурата на очната ябълка.

Да миете сутрин очите със студена вода, за да ги стимулирате. Или ги изкъпете: напълнете чист съд със студена (най-добре преварена) вода. Потопете лицето си в нея и няколко пъти отворете и затворете очи. Това е много полезно за кръвообращението около очите.

Създайте си ежедневни здравословни за вас навици:
 • Пийте до 2 литра чиста питейна вода - 6-8 чаши.
 • Спете най-малко 7 часа на денонощие и не се излежавайте.
 • Яжте възможно най-рядко пържена и пикантна храна.
 • Избирайте за менюто си повече плодове и зеленчуци богати на витамин С - за укрепване на стените на кръвоносните съдове. Храната трябва да съдържа и достатъчно количество витамин A – има го в житните растения, целината, мазната риба, яйчния жълтък и черния дроб. Яжте в изобилие моркови, картофи и тъмнозелени зеленчуци – за бета керотин, морска храна и пшеничен зародиш за цинк, крехко месо и риба, ядки, семена и зелени зеленчуци за витамин B , aвокадо, зехтин и зърнено масло за витамин E.
 • Ако ви се наложи да приемате аспирин, веднага включете в менюто си повече антиоксиданти. Те се съдържат в касиса, боровинките, зеления и черния чай, лука, магданоза и бобовите растения, които укрепват стените на съдовете.
 • Намалете количеството на алкохола, бирата и газираните напитки с подсладители. Алкохолът в голямо количество води до дехидратация, която отслабва деликатната кожа около очите и има опасност тя да изгуби обема си.
 • Не търкайте или разтягайте кожата под очите си – тя е много деликатна и лесно ранима. Има опасност при натиска да се спукат малките капиляри под очите, което води до подпухналост и промяна на цвета на кожата. Ако очите ви сърбят, сълзят или са силно зачервени, потърсете очен лекар.
 • Използвайте само дерматологично тествани кремове за очи в препоръчано за деня количество. Опитните специалисти знаят, че е добре кремът за околоочен контур да се държи в хладилника, за да се гарантира при нанасянето му двойно действие – хидратиране и охлаждане на зоната около очите. Никога не нанасяйте козметиката под очите с разтъркване - това води до разтягане на кожата. Правете го с леко потупване с безименния пръст, а не с показалеца, за да избегнете нежелан натиск в тази деликатна зона.
 • Преди продължително излагане на слънце, нанасяйте и под очите слънцезащитен крем (SPF 30), а през останалото време използвайте крем за очи със слънцезащитен фактор.
 • Винаги почиствайте добре грима си преди лягане. Непочистената спирала за мигли може да причини инфекция в корените на миглите, а остатъците от дневната козметика, които престояват върху кожата през нощта, може да причинят задържане на течности в зоната под очите.

Цени за изсветляване на тъмни кръгове под очите

процедура цена
 • Карбокси-мезотерапия

40.00 лв.

 • IPL и карбокси-мезотерапия

60.00 лв.

 • Плазма

300.00 лв.

 • Плазма, съчетана с хиалуронова киселина в една епруветка Regen Lab

500.00 лв.